Prostaatkanker: de behandelingen

De behandelingen van lokale prostaatkanker

Lokale prostaatkanker (stadium T1 en T2) kan op diverse manieren worden behandeld, afhankelijk van de kenmerken van de ziekte en de keuze van de patiënt.
 

High Intensity Focused Ultrasound: de niet-invasieve behandeling, zonder snijden en zonder bestralen

 

Ablatherm HIFUDe HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) behandeling met Ablatherm® bestaat uit de vernietiging van de prostaat door hem ‘te verbranden’ met gericht ultrageluid. Hiertoe wordt een sonde ingebracht in de endeldarm van de patiënt met een ruggenprik of onder algehele narcose en zo kan zowel de prostaat worden bekeken als focused high intensity ultrasound worden afgevuurd om hem te vernietigen. De prostaat kan volledig worden behandeld, of er worden erectiezenuwen (zenuwen tegen de prostaat aan die erectie mogelijk maken) gespaard of een gerichte behandeling (focale behandeling) gegeven. De Ablatherm® HIFU behandeling duurt tussen de 1.30 en 2.30 uur en kan poliklinisch worden verricht of tijdens een kort ziekenhuisverblijf (1 of 2 nachten).

 

Radicale prostatectomie: de operatie

 

Prostatectomie radicale (opération)Radicale of totale prostatectomie bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de prostaat en de zaadblaasjes. Het is een zware chirurgische ingreep onder algehele anesthesie met een of meer incisies (sneden in de huid en het weefsel om het orgaan te bereiken) afhankelijk van de toegepaste techniek. De opnametijd varieert van 5 tot 7 dagen en vervolgens worden er ongeveer 3 à 4 weken gerekend voor de revalidatie ongeacht de gebruikte techniek. De belangrijkste bijwerkingen zijn impotentie (onmogelijkheid om een erectie te krijgen of te houden) en incontinentie (onmogelijkheid om de urine op te houden).

 

Externe radiotherapie: behandeling door bestraling

De patiënt krijgt een grote dosis gerichte bestraling op de prostaat. Deze stralen vernietigen de cellen en veroorzaken letsel aan hun DNA. De behandeling is verdeeld over circa 40 bestralingen in 6 à 8 weken, 5 dagen per week. Tijdens deze bestralingen die ongeveer 20 minuten duren, ligt de patiënt stil op de behandeltafel en de machine vuurt stralen af die pijnloos zijn voor de patiënt. De belangrijkste bijwerkingen zijn impotentie (onmogelijkheid om een erectie te krijgen of te houden) wat zelfs verscheidene maanden na de behandeling kan voorkomen, en darmstoornissen (pijn, krampen, bloeding).
 

Curietherapie of brachytherapie: implanteren van radioactieve korrels

La curiethérapie ou brachythérapieCurietherapie of brachytherapie: implanteren van radioactieve korrels
Curietherapie bestaat uit het implanteren van een groot aantal kleine radioactieve korreltjes (50 à 100), tijdelijk of permanent. Deze korrels zenden voortdurend stralen uit die de prostaatcellen vernietigen door letsel aan hun DNA. De ingreep wordt onder algehele anesthesie verricht. De chirurg plaatst de korrels terwijl hij de prostaat onder echografie visualiseert (sonde ingebracht in de endeldarm). De bijwerkingen zijn globaal genomen dezelfde als voor externe radiotherapie.
 

 

 

Cryotherapie: behandeling met koude

Cryotherapie is een techniek waarmee de prostaat wordt bevroren door naalden in te brengen die temperaturen onder de 0°C genereren. De operatie wordt gedaan met een ruggenprik of onder algehele anesthesie.

Actieve bewaking: bewaken zonder te behandelen

Voor oudere patiënten met prostaatkanker met laag risico, weinig agressief en zonder symptomen, kan actieve bewaking een oplossing zijn. Deze oplossing bestaat uit een zeer regelmatige controle van de patiënt (om de 3 maanden) om de ontwikkeling van de ziekte te volgen en tot eventuele behandeling te besluiten.
 

 

De behandelingen van gevorderde prostaatkanker

Hormoontherapie: behandeling met hormonen

Een hormonale behandeling wordt gebruikt bij patiënten bij wie de kanker is uitgezaaid buiten de prostaat. Een hormonale behandeling geneest de kanker niet maar heeft tot doel het aantal mannelijke hormonen te verminderen, voornamelijk testosteron, en daardoor de progressie van de ziekte te vertragen. Er moet op worden gewezen dat testosteron wordt geproduceerd door de testikels en de woekering van kankerachtige prostaatcellen stimuleert.De werking van de hormonen op prostaatkanker is tijdelijk en na gemiddeld 2 jaar zijn de patiënten resistent voor de hormonen waardoor de behandeling geen effect meer heeft.

Chemotherapie

Chemotherapie wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten die resistent zijn tegen hormonen. Chemotherapie vermindert de tumorgroei en kan de pijn door de kanker verminderen.

Radiotherapie: behandeling met bestraling

In geval van metastaserende kanker kunnen de symptomen met radiotherapie verlicht worden en de verspreiding van de ziekte worden beperkt.
 

 

Last update : August 11, 2010

This site complies with the HONcode standard for trustworthy health information.
Verify here.